-
Van Gölü
Van Gölü, Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Nemrut volkanik dağının patlaması sonucu, bölgedeki tektonik çöküntü alanının önünün kapanmasıyla oluşmuş bir volkanik set gölüdür. Çok sayıda koyu bulunan Van Gölü'nün yüzölçümü 3.713 km²'dir. Van Gölü hem tatlısu hem de deniz ekosistemlerinden farklı bir sucul ekosistemdir. Suları tuzlu ve sodalıdır. Göl suyu tuzluluk oranı %o19, pH'sı ise 9.8 dir. Bu yüzden Van Gölü yüksek rakıma ve sert kışlara rağmen, donmaz.[1] Göl su seviyesi iklime bağlı olarak yükselip, düşmektedir. Ancak ortalama olarak denizden yüksekliği 1646 metredir. Gölün ortalama derinliği 171 m, en derin yeri ise, 451 metredir. Gölün doğu bölümünde dört ada vardır. Bunlar; Akdamar, Çarpanak, Adır ve Kuş adalarıdır. Adalar tarihi ve turistik özelliğe sahiptir ve 1990 yılında Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmişlerdir. Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefalı, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır. Göl etrafı karadan 430 km.'dir. Yöre halkına göre gölde bir canavar yaşamaktadır. Söylentiyi çıkaranların amaçlarının bölgeye turist çekmek olduğu söylense de, söylentileri araştırmak amacıyla bölgede pek çok bilimsel araştırma ekibi çalışmalar yapmıştır. İstanbul-Tahran demiryolu hatlarını da bağlamaktadır. Türkiye ve İran'a bağlanan demir yolu 1970 lerde yapılmıştır.
read more » -
Van Balığı
Van balığı diğer adıyla İnci kefali Van Gölü ve göle dökülen tatlı sularda yaşayan endemik bir balık türüdür. Adı her ne kadar kefal diye bilinse de aslında sazangiller (Cyprinidae) familyasındandır. Van Balığı, Van Gölünün yüksek pH (9.8) ve acısuyuna adaptasyon sağlayan tek balık türüdür. Göle başka balıklar yaşatılmaya çalışılsada balıklar gölün ekstrem şartlarına dayanamayarak kısa sürede ölmüştür. Dünyada bu özelliklere sahip sadece birkaç balık türü mevcuttur. Morfolojik olarak incelendiğinde genellikle sırt kısımının koyu yeşil renkte, karın kısmının ise parlak gümüşi renkte olduğu görülür. Van Balığı denmesindeki sebep bu parlaklıktan kaynaklanmaktadır. Yapılan çalışmalarda balığın en fazla yedi yaşına kadar yaşayabildiği belirtilmiştir. Balık üç yaşında üreme olgunluğuna ulaşır. Üreme olgunluğuna ulaşan balıklar Van Gölüne dökülen tatlı sulara Nisan-Temmuz aylarında toplu olarak göç ederler (Şekil 1.). Balık dierkt olarak tatlı suya geçiş yapamaz. Tatlı suya adaptasyon sağlayabilmesi için akarsuların göle döküldüğü bölgelerde zaman geçirirler. Tatlı suya girdiklerinde dışarıdan besin almazlar. Akıntıya karşı uzun mesafeler alarak yumurtalarını taş veya su bitkileri üzerine bırakırlar. Üremesini tamamlayan balıklar beklemeden tekrar göle geri dönerler. Ortam sıcaklığına bağlı olarak yaklaşık beş gün içerisinde yumurtadan çıkan larvalar gelişimlerini tamalayınca kadar akarsularda beklerler. Belirli bir zaman sonra larvalar da göl ortamına geri dönerler. Van Balığında dış bakı yardımıyla erkek ve dişi bireyleri birbirinden ayırd etmek imkansızdır. Sadece üreme döneminde erkeklerin baş kısmında tüberkül adı verilen, dokunulduğunda hissedilen çıkıntılar mevcuttur. Bu dönem haricinde balıklarda cinsel dimorfizm gözlenmez. Yılda yaklaşık olarak 10.000 ton avlanması balığın ekonomik değerini ortaya koymaktadır. Evliya çelebi seyahatnamesinde balığın avcılığından elde edilen gelirin Van Gölü ve çevresindeki kalelerde görev yapan askerlerin tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanıldığı belirtmektedir. Ayrıca yerli ve yabancı tüccarlar vasıtasıyla balıkların tuzlanarak Azerbaycan ve yakın ülkelerde satıldığından da bahsetmektedir. Balık geçmişten günümüze bölge halkı için önmeli bir protein kaynağını oluşturmaktadır.
read more » -
Van Gölünde Kirlilik
If you re experiencing issues and concerns about this website template, join the discussion on our forum and meet other people in the community who share the same interests with you.
read more » -
Osmoregülasyon
Website Template details, discussion and updates for this pollenaminima template. Website Template design by Free Website Templates. Please feel free to remove some or all the text and links of this page and replace it with your own About content.
read more »